Thursday, December 25, 2008

ridiculously ridiculous act of malaysian citizens, to be specific, DRIVERS!

ooh atas permintaan syiqa, saya akan menulis dalam bahasa melayu,



sebentar tadi saya menemani ayah saya ke low yat untuk membeli hard disc dan juga external sound card. kami mengambil masa lebih daripada satu jam walaupun kedudukan low yat tersebut tidak sampai 500 meter daripada lokasi kereta kami berada,

jikalau saya berjalan kaki, sudah tentu saya sudah selesai membeli semua barangan dan dapat menikmati big apple dengan tenangg dan menyamankan. mungkin juga saya sudah tiba di rumahh dan menikmati tidur yang nyenyak.

hal ini membuatkan saya terfikir sejenakk tentangg maslah yang melanda negarakuuu tanah airku yang berkemungkinan besar dielakkan tetapi disebabkan kebijaksanaan pemandu pemandu rakyat Malaysia , masalah ini terus berleluasa.

sebagai contoh, ada 4 side junctions tu, tatau panggil ape. Apabila jalan sedang sesak, dan traffic light berwarna hijau itu sudah hampir bertukar menjadi merah, sesetengah pemandu yang bijak masih lagi degil dan tidak mahu mengalah, tetap menekan padel minyak menuju ke hadapan, dan apabila hal tersebut berlaku, memandangkan jalan jam, kereta tersebut stuck di tengah tengah , maka apabila kereta di traffic light lain sudah boleh jalan, tak dapat la dia jalan kerana kereta tersebut sudah memblock jalan. salah siapa? kereta atau pemandu? jangan salahkan kereta, salahkah tuan punya kereta tersebut.


dalam keadaan sesak begini, berlakulah pencemarann bunyi, apabila kadar bunyi tahap hertz yang dibenarkan disebabkan bunyi hon dan juga tengking menengking
*untuk maklumat lanjut, sila refer buku biologi tingkatan 4 bab 8. ataupun buku agama islam bahagian akhlak. sekian terima kasih.

mengapa rakyat malaysia tidak bertoleransi dalam memanduu, gunakan otak apabila berfikir supaya fikiran menjadi lebih kreatif dan kritis, bukankahh begituu ?

mereka hanya mementinggkan diri sendirii tanpa memikirkan kesan dan akibat?siapakah yang harus dipersalahkan?anda?saya?mereka????

semua orang ingin tiba di lokasi dengan segera akan tetapi disebabkan kedesperate-an untuk cepat tu menjadikann mereka tiba di lokasi sepatutnye dengan lebih lambat, bukankah begitu? sesetengah mereka akan mencuba sesuatu yang tidak masuk akal, seperti masuk ke laluan kereta dari arah yang bertentangan untuk memotong. bukankah bahaya?

sayup sayup kedengaran satu dialog antara n, bukan nama sebenar dan s, bukan nama sebenar

n: kadang kadang malas tau nak ikut peraturan, drive betul betul. sebab, kalau kite pikir mcm tu pun, bukannye orang lain pikir mcm kite pikir. in the end, accident jadi jugak,


s : kalau sume orang pikir mcm kau pikir, sampai bile masalah nak settle. cube kalau sume orang pikir cm aku pikir, tak ke aman makmur, maju dan berjaya dunia?"


ayat tersebut telah diubah suai supaya menjadi lebih menarik dan untuk menyembunyikan identiti sebenar kedua dua pihak. harap maklum


masalah yang lain ialah kemalasan rakyat malaysia berterima kasih. kalau orang dah bagi jalan, mereka ini sangat lah susah untuk mengucapkan terima kasih. bukannya susah hanya mengangkat sebelah tangan sahaja. orang pun senang hati . bukan begitu?


berada di atas jalan raya yang sesak mudah sekali mengubah personaliti seseorang. orang yang penyabar pun akan menjadi pemarah apabila berada dalam situasi ini,

azam tahun baru : taknak amik lesen cepat cepat, naik kenderaan awam, kurangkan kesesakan jalan raya dan juga kemalangan;D

2 comments:

Puteri Sepi said...

ouhh

nak naik kenderaan awam yer??

kau pegi putra, pagi2, dalam kol 8 gitu, kau tngk la brape pjg beratur. pastu, nnt, salahkan kaki pulak... sebab tak reti berhenti@beratur bila org ramai... main redah masuk train tanpa pkir org lain yg dah beratur dekat 1/2 jam.. (memandangkan train yg lalu kadang2 x reti nak brek!)

kau akn paham maksud aku bila kau g naik tren tu bila waktu puncak.. hehehe... klau kereta yg hon, org menengking, at least, ade hon lain yg cover bunyi org menengking tu.. klau kat stesen putra, org lain yg maki hamun, org lain yg panas hati... :D

satu lagi... aku rasa la kan.. JPJ kena ubah sistem traffic light kat malaysia ni.. sebab... iklan radio selalu cakap "merah, tanda berhenti.. kuning tanda PERLAHANKAN kenderaan.. Hijau tanda JALAN! tapi, rakyat malaysia kan super duper BODOH, dia g alter undang2 tu.. Kuning bagi mereka bukan PERLAHAN, tapi... SEMAKIN LAJU! kan rakyat malaysia ni BODOH?? (sila rujuk post saya yg bertajuk "MARATHON 8JAM"... hehehehe

btw, nina, apsal kau buat ayat bm, tapi ejaan bnyk salah ha? bangla mne ajar ko BM? :P

nur hanina said...

ooh
aku penah la weh
sbb aku slalu hang out balik time org balik office
ade la dalam 2 jam tunggu nk naik tren.haha
salah eh
kau aja ah aku,
otak aku kurang berfungsi skarang ni da lame tak tulis karangan.hehe